Előadói szerepben a Templeton Talkson

Minden szempontból különleges élmény volt a Templeton Talks előadójának lenni. Már a programra való jelentkezés idején eldöntöttem, hogy mindenképpen szeretnék élni a Talks kínálta lehetőséggel, hogy az irodalomról beszélhessek, mivel ez az, ami igazán közel áll a szívemhez, ami motivál és előbbre visz, és amit igazán lényegesnek tartok a saját identitásunkra való reflektálás, az emberek közti kapcsolatok minőségének javítása, életünk és a világ alakítása, jövőnk jobbá tétele szempontjából.

Minden fázist élveztem a gondolkodástól és a téma érlelésétől kezdve, a csoportos és egyéni felkészülésen át a színpadra lépést megelőző izgalomig. Bár mindannyian tartottunk már számos szakmai és ismeretterjesztő előadást, ez mégis új, a korábbiakhoz nem hasonlító helyzet volt, hiszen minden előadó személyesen is érintett volt abban, amiről beszélt. Saját történetünket, életünket, a számunkra fontos kérdéseket igyekeztünk szavakba önteni, és egyfajta világlátást, sőt többnyire valamiféle víziót is arról, hogyan látjuk az életet, a világot, és a jövőt, valamint érdeklődési területünk helyét és szerepét mindebben. Nem csupán mi álltunk a színpadon, hanem az életről alkotott képünk, múltunk, jelenünk és céljaink, jövőnk, mindaz, amire feltettük életünket, ami motivál és előrevisz minket. Meggyőződéseink, gondolataink, értékeink, reményeink és hitünk. És még ennél is több, hiszen nem is csupán saját bőrünket „vittük vásárra”, hanem egy világról alkotott képet, egy tudományterületet, az élet egy szeletét, ami iránt igyekeztünk felkelteni az érdeklődést, amit szerettünk volna megszerettetni.

Amellett, hogy igyekeztem olyan formába önteni mondanivalómat, hogy a nagyközönséghez szóljon, érzésem szerint sikerült megőrizni a lényeges tartalmi elemeket és a fő üzenetet. Maradandó élményt és nagy segítséget jelentett a felkészítés, Szerémi Péter szakértő támogatása, tanácsai, javaslatai. Nagy élmény volt számomra, hogy előadás közben felszabadult tudtam maradni és arra tudtam koncentrálni, hogy mi az az üzenet, amit át szeretnék adni, amit munkám és életem egybeolvasása révén meg szeretnék fogalmazni. A mögöttes gondolat, ami pedig talán legalább olyan lényeges, mint maga a tárgyalt kérdés, úgy foglalható össze, hogy rendkívül fontos, hogy tudatosítsuk motivációinkat, céljainkat, és mindig világos legyen számunkra, hogy pontosan miért dolgozunk és mit miért teszünk, mert így jóval könnyebben megküzdhetünk a nehézségekkel és megőrizhetjük magunkban a kíváncsiságot, az elköteleződést, az energiát, a kitartást és főként azt az álmot, amiért élünk és amiért munkálkodunk.

A Talks kiváló lehetőség volt arra, hogy átgondoljam és újraértékeljem, hogy mi vezérel és mik a legfőbb motiváló erők és vezérvonalak életemben és munkámban. Remélem, hogy sikerült még nagyobb kedvet csinálni az olvasáshoz, a távoli kultúrák és irodalmak megismeréséhez, hiszen a technikai fejlődés mellett életminőségünket alapvetően a magunkhoz fűződő viszonyunk és személyes kapcsolataink határozzák meg. Ezek tudatosításában, alakításában pedig döntő szerepe van az irodalomnak, csakúgy, mint abban, hogy eljussunk abba a titokzatos és varázslatos világba, amit csak az olvasás nyithat meg számunkra. És persze soha ne felejtsünk el varázsolni és szárnyalni sem!  

Beszámoló: dr. Pallai Károly Sándor Junior Templeton Fellow

Kapcsolódó mentor
Kapcsolódó Fellow
Kapcsolódó csoportfacilitátor
Soós Viktória